Persbericht: Symbid Crowdfunding terug in handen van Nederlandse aandeelhouders eerste uur

Crowdfunder rondt herstructurering af en focust op versterking van positie in Nederlandse markt

 

Rotterdam - 22 november 2016 - Symbid - www.symbid.nl

 

Crowdfunder Symbid kondigt vandaag aan dat de eerder dit jaar ingezette herstructurering met succes is afgerond. Nederlandse aandeelhouders die sinds de oprichting in 2011 betrokken zijn, hebben de Nederlandse crowdfunding activiteiten van Symbid in handen gekregen. Symbid Coöperatie UA gaat verder als zelfstandige entiteit die onafhankelijk opereert van het in Amerika beursgenoteerde Symbid Corp. Door zich met een zeer ervaren team volledig te richten op durfkapitaal-crowdfunding is Symbid crowdfunding financieel stabiel. Symbid richt zich nu met volle focus op haar missie: Samen ondernemers helpen aan de benodigde financiering via durfkapitaal.

 

Financieel stabiel

Als onderdeel van de herstructurering werd eerder dit jaar gedwongen afscheid genomen van een deel van het team om zo de noodzakelijke kostenreducties te realiseren. De beursnotering van Symbid Corp. aan de Amerikaanse OTC is een andere grote kostenpost die te zwaar drukte op de ingekrompen organisatie, en die bovendien met de hernieuwde focus op de Nederlandse markt geen doel meer diende.

 

Om het mogelijk te maken dat Symbid Coöperatie UA (de Nederlandse crowdfunding tak van Symbid) als zelfstandig opererende entiteit door kon gaan, onafhankelijk van Symbid Corp., heeft een groep investeerders Symbid Corp. ontdaan van de schuldpositie van ruim €2 mln. De groep investeerders bestaande uit business angels en institutionele investeerders heeft het vertrouwen in Symbid verder kracht bijgezet door gezamenlijk een substantieel bedrag te investeren in de Nederlandse crowdfunding tak van Symbid om zo de financiële positie van het bedrijf te versterken. De ambitie is daarbij om de positie die Symbid nu heeft op het gebied van durfkapitaal-crowdfunding in Nederland, verder uit te bouwen. Maarten Timmerman, één van de investeerders die Symbid heeft geholpen, legt uit: “Als aandeelhouders van het eerste uur was ons vertrouwen in de visie van Symbid en het team onverminderd groot. Symbid heeft met de focus op durfkapitaal een unieke positie in de Nederlandse crowdfundingmarkt en hierin zien wij veel potentie. Samen met andere investeerders hebben we ervoor gezorgd dat Symbid op een gezonde en stabiele manier door kan gaan met datgene waar het zo goed in is: crowdfunding van durfkapitaal.”

 

De herstructurering heeft in geresulteerd in een totale maandelijkse kostenbesparing van meer dan 75% ten opzichte van de kostenprofilering van het bedrijf in het eerste kwartaal van 2016. Met de huidige maandelijkse omzet en het (groeiende) aantal aanvragen voor financiering bij Symbid verwacht Symbid komend jaar winstgevend te kunnen zijn.

 

Terug naar de basis

Om het voor ambitieuze ondernemers mogelijk te maken hun bedrijf te starten door een belang daarin te verkopen aan the crowd, startte Symbid in 2011 als een van de eerste aandelen-crowdfunding platforms ter wereld. Sindsdien zijn meer dan honderd ondernemers aan de benodigde financiering geholpen voor een totaalbedrag van €13 miljoen, maar de ambitie van Symbid ging verder dan dat. Als first mover in de aandelen-crowdfunding markt had Symbid de ambitie om ook de Amerikaanse markt te betreden. Vanuit die gedachte kreeg Symbid eind 2013 een notering aan de OTCQB markt in New York (USA) en was Symbid Corp. een feit. Daarnaast ging Symbid in 2014 een samenwerking aan met partners voor ontwikkeling van The Funding Network, dat ondernemers op zoek naar financiering de weg wijst naar de juiste vorm van alternatieve financiering voor hun situatie.

 

Ondanks dat benodigde wetgeving voor aandelen-crowdfunding in Amerika inmiddels van toepassing is, maakt de regelgeving aandelen-crowdfunding in Amerika nog steeds erg lastig en heeft de markt zich niet ontwikkeld zoals verwacht. Hierdoor is het Symbid niet gelukt om de gewenste stappen te zetten op de Amerikaanse markt. Daarnaast liep de ontwikkeling van The Funding Network niet zoals gepland. Twee redenenen voor Symbid om eerder dit jaar te besluiten de verdere ontwikkeling op de korte termijn te stoppen en een herstructurering door te voeren. Het doel: terug naar de basis, focus op de goed draaiende crowdfunding organisatie in Nederland.

 

Groei en ondernemerschap

Ook in de afgelopen maanden heeft Symbid veel ondernemers aan de benodigde financiering kunnen helpen. “We zijn blij dat steeds meer ambitieuze ondernemers op zoek naar financiering zich melden bij Symbid. Wij zijn zelf ondernemers en denken dus graag mee. Elke keer weer zijn we trots als we een ondernemer aan de benodigde financiering hebben kunnen helpen zoals Sustainable Buildings, The Dutch, De Leckere Brouwerij en BioDrinks. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan ondernemerschap en de groei van bedrijven”, aldus Maarten Timmerman.

 

Symbid Corp.

Terwijl Symbid in Nederland onder de zelfstandige entiteit Symbid Coöperatie UA door zal gaan, zijn Maarten van der Sanden (CFO van Symbid Corp.) en Korstiaan Zandvliet (CEO van Symbid Corp.) bezig met de afwikkeling van Symbid Corp. Zij onderzoeken wat de rol is voor de beursnotering gezien de nieuwe focus van Symbid.